Skolmåltiden som ett pedagogiskt verktyg

Skolmåltiden som ett pedagogiskt verktyg

För ett par veckor hade vi matråd på Korpadalsskolan. Skolan och måltidspersonalen har ett bra samarbete och vi gick igenom synpunkter och idéer om mat och matsalsmiljön. Vi vill fortsätta att tillsammans arbeta för en trivsam matsalmiljö och för en större medvetenhet hos våra elever om näringsrik och hållbar mat.

Genom vårt samarbete med Generation Pep har Korpadalsskolan kommit vidare för en eventuell nominering inom White Guide Junior och Årets Pep-skola. Det innebär första steg att vi någon gång fram till maj kommer få ett oanmält besök från WGJ till matsalen som kommer att göra en bedömning av mat och trivsel i matsalen.

För att eleverna lättare ska kunna få med alla delar i måltiden presenteras en tallrik med olika delar av grönsaker, kolhydrater och proteiner.

Det är också positivt att kunna välja på både dagens måltid eller vegetariskt alternativ. Vår fantastiska måltidspersonal är alltid måna om fint upplägg och att maten ska smaka bra. De kan mycket om mat och näringsinnehåll och vill gärna ha frågor om maten från eleverna.

Här är exempel på vår fina grönsaksbuffé …
och dagens lunch med grönsaksbiffar och potatismos.

Några elevers önskemål tas till vara – pizza, taco eller kebab är önskemål som tyvärr inte kan tillgodoses. Dels för att många elever äter dessa maträtter hemma, men också att det är kostsamt och mindre näringsriktiga.

För att skapa mer medvetenhet och kunskap kring mat och varför vi behöver nyttig och hållbar mat för att må bra kommer årskurserna planera in skolmåltiden mer i undervisningen. 

Livsmedelsverket har precis gett ut ”Bra måltider i skolan” Råd för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och fritidshem med bra material kring skolmåltiden att utgå ifrån.

Eleverna har många bra idéer om hur vi tillsammans ska få till en trivsam och lugn miljö i matsalen under lunchen.

Det är bra när pedagogerna påminner eleverna om att tala lägre.

Redan ute i hallen är det håller sig lite tystare.

Om man träffar någon man känner – så är det bra att säga hej och sedan fortsätter prata utanför matsalen

Påminna om tysta handen i hallen

Linjalrösten i matsalen

Mysdag i matsalen med musik under lunchen.

Ett svar på ”Skolmåltiden som ett pedagogiskt verktyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.