Korpadalsskolan i Karlshamn först ut!

Korpadalsskolan i Karlshamn först ut!

Korpadalsskolan en F-6 skola i Karlshamn som jobbat mycket med att skapa medvetenhet kring rörelsens betydelse och väva in den som en naturlig del av undervisningen. Vi nappade direkt på idén att låta eleverna läsa Hjärnstark Junior samtidigt som de bar aktivitetsmätare för att få insikt i hur mycket de faktiskt rör sig. 

– Eleverna blir extra engagerade när det kommer något nytt och spännande som bryter av den traditionella undervisning, säger Olivia Joelsson lärare i åk 4.

Nyfiken läsning och bra diskussioner
– Vi har läst boken tillsammans i klassen för att kunna stanna och förklara och fundera. Eleverna har varit väldigt nyfikna och intresserade och vi har haft jättebra diskussioner. Vi tog till exempel en rörelsepaus precis efter att vi läst om dopamin, och då fick eleverna känna hur nivåerna ökade. Det blev verkligen klockrent – alla förstod precis vad som händer i hjärnan när man har rört på sig!

– Vi har tagit fram arbetsblad med läsförståelsefrågor som eleverna har jobbat med i smågrupper. De har också, utifrån vad de har lärt sig, skapat affischer i ett digitalt verktyg, till exempel ”Höj pulsen och må bättre”.

Smart kombo med SCRIINs aktivitetsmätare
Under projektet har alla elever burit SCRIINs aktivitetsmätare i skolan. Det har varit väldigt uppskattat. 
– Aktivitetsmätarna peppar eleverna att röra sig och tillsammans med boken blir allt väldigt konkret – både teori och praktik, säger Olivia Joelsson.
Rörelsedata från alla mätarna samlas automatiskt till ett webbverktyg. I verktyget kan man se statistik över elevernas rörelse på gruppnivå. Olivia fortsätter:
– Vi ville undersöka effekten av boken lite mer vetenskapligt! Två grupper har läst boken och burit mätare, men en grupp har bara haft mätarna. Så det blir spännande att se resultatet! 
Korpadalsskolan kommer att fortsätta med konceptet. Näst ut på tur är årskurs 6. Alla årskurser på mellanstadiet ska få prova, och man planerar också att köra projektet på lågstadiet.

Här finns mer att läsa om det fina läsprojektet i åk 4. Hela Sveriges skolor det goda exemplet så i dagsläget är det redan 50 000 kostnadsfria klassuppsättningar beställda! Härligt när våra elever går före…

Hjärnstark junior erbjuds till alla Sveriges skolor – Bonnier Fakta

Generation Pep Inspirationsbank – Korpadalsskolan testar nytt koncept – Generation Pep

Bok- och julklappstips!

 Hjärnstark junior finns viktiga fakta ur Anders Hansens succé Hjärnstark från 2016, där han berättar hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn och mycket mer. I junior-versionen är allt omstöpt för att passa en yngre målgrupp. Genom spännande, lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och inspirerande tips för mer rörelse är förhoppningen att läsaren ska bli gladare och starkare – ja, till och med smartare. Rörelsen omvandlas nämligen till en ”uppgradering” av hjärnan, så att man både tänker snabbare och kan lägga i en extra ”mental” växel när det är stökigt runtomkring. På köpet blir man bättre på att spela datorspel. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + åtta =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.