En bit in på höstterminen

En bit in på höstterminen

Nu är vi igång med ett nytt läsår igen med som nya schema börjar flyta på som de ska. I måndags bröt vi de vanliga rutinerna med att genom Skapande skola kunna bjuda in dansgruppen Freestyle Phanatix till Korpadalsskolan. Dansgruppens medlemmar är flerspråkiga med både svenska, danska och engelska så eleverna fick chansen att träna både sina språkkunskaper som dans och beatbox.

Fredagen den 24 september är det studiedag, men det är också Idrottens dag i regi av Riksidrottsförbundet. Idrottens dag ger elever möjligheter att prova idrotter som finns genom lokala idrottsföreningar. Det är synd att Idrottens dag sammanfaller med en dag när eleverna är lediga, men vi vill därför göra en särskild inbjudan in alla elever som har fritidsplats denna dag mellan kl 9.00-12.00.

Forskning visar att barn som rör på sig presterar bättre i skolan. I skolor som jobbar med mer rörelse under skoldagen har man märkt att det blir färre bråk, bättre trivsel och större gemenskap.

Du som förälder kan hjälpa ditt barn genom att berätta hur viktigt det är att röra sig mer varje dag. Några enkla tips är att ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till skolan. Du kan uppmuntra ditt barn till rörelse, eller ta kontakt med en idrottsförening. Varför inte ta promenader tillsammans med ditt barn? Då kommer du själv uppleva de goda effekterna av rörelse.

Under studiedagarna denna termin och i januari genomgår all personal på Korpadalsskolan en kompetensutveckling inom ramen för Skolverkets riktade insatser. Den första insatsen som just nu pågår handlar om att motverka rasism. Med anledning av detta kommer vi ha vikarier under minst halva dagen under kommande studiedagar. Det innebär närmast att på fredagen den 24 september är det vikarier på fritidshemmet från kl 12.00.

Just nu håller vi på skolan att omarbeta vår årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling. Inför detta läsår har vi bestämt att ha extra fokus på främjande och förebyggande arbete för att motverka alla former av diskriminering och kränkningar. Det är ett gemensamt arbete och ansvar som ska ske tillsammans med både elever, personal och vårdnadshavare. Precis som på andra skolor har vi elever som behöver utveckla större respekt för varandra och vi ska därför under läsåret försöka arbeta för nolltolerans mot t ex ”skojbråk”. Skojbråk kan innebära att elever säger tråkiga saker till varandra och säger samtidigt att de inte menar något med det eller eleven brukar säga så och det gör inget för vi är kompisar. Vi vill värna om att ha ett fortsatt gemensamt positivt och främjande studieklimat där vi hjälper och stöttar varandra.

Vi har sedan terminen började haft en relativt hög frånvaro bland våra elever. Det oroar oss när eleverna är frånvarande från skolan då vi vet att närvaro i skolan är en en de främsta framgångsfaktorerna för lärande och välmående för vår elever. Samtidigt är det viktigt att eleverna är hemma om man har förkylningssymtom. Vi fortsätter vårt arbete med att främja skolnärvaro och samtidigt som vi är noga med att följa aktuella restriktioner som råder; stanna hemma när du är sjuk, tvätta händerna och håll avstånd så långt det är möjligt.

Från och med läsårstart lanserar utbildningsförvaltningen appen Unikum familj där ni som vårdnadshavare ska ha en väg in till information från skola och fritidshem. Vi jobbar in oss i detta system och hjälps åt för att det ska implementeras så snart som möjligt på ett bra sätt. Bifogar via Unikumen en lathund till er föräldrar för att ladda upp appen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − åtta =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.