Nya restriktioner från Region Blekinge

Idag var det presskonferens på grund av hög smittspridning i Blekinge och speciellt i Karlshamnsområdet.

Vi inväntar restriktioner som gäller för skolan från kommunens krisstab, men det viktiga från presskonferensen nu är att :

Barn under 18 år stannar hemma redan vid misstänkt fall i familjen i väntan på familjemedlemmens provsvar.

Återkommer så fort vi får mer information.

Läget efter påsklovet!

I dag välkomnar vi alla friska elever tillbaka till skolan igen efter påsklovet.

På skärtorsdagen fick elever och föräldrar på Korpadalsskolan besked om ett positivt fall på skolan. Vi inledde då direkt ett förebyggande smittspridningsarbete genom att låta flera vuxna närkontakter testa sig. Samtlig personal som testade sig var negativa vilket innebär att vi inte i nuläget har någon smittspridning.

I samhället runt om oss är dock smittspridning ganska hög och jag vill därför återigen påminna om att vi alla hjälps åt att försöka hålla covid 19 ifrån skola och fritidshem.

Skola

 • Vanligtvis är ett viktigt arbete för oss att främja närvaro i skolan vilken är en betydelsefull framgångsfaktor. I nuläget är det dock extra viktigt att stanna hemma vid minsta symtom. Eleven är hemma till hen är fri från symtom plus två symtomfria dagar.
 • Om någon i familjen är konstaterat covid 19 ber vi er fortsatt kontakta rektor. På det sättet får vi en övergripande bild över hur många elever som är i hemkarantän.
 • Elev i hemkarantän eller med mindre symtom kan delta i skolarbetet via google classroom och via länk vissa lektioner.
 • Viktigt med fortsatt god handhygien.
 • Vi fortsätter att vädra när lokaler är tomma och med en del utomhusaktiviteter på schemat.

Fritidshem

 • Ni fortsätter att lämna och hämta era barn utomhus. Vi ser helst att ni hämtar era barn på skolgården. Ring i undantagsfall.
 • Avdelningarna går fortsatt mer gruppvis till frukost och mellanmål. Tärnan går nu lite tidigare och är först till frukost och övriga avdelningar kommer med en tids mellanrum.
 • Eftermiddagarna planeras aktiviteter utomhus och för mindre grupper planeras göra aktiviteter vid endast vissa bestämda tillfällen inomhus.
 • Från v 15 kommer fritids att vänta med att slå samman avdelningar till ca 16.30. Ni som kan hämta tidigare är välkomna att hjälpa oss med det.
 • Vi kommer att successivt jobba för en övergång för eleverna i åk 3 till avdelning Hejan.
 • Tidsändringar på schemat ändrar ni via mail så tidigt som möjligt så har vi lättare göra justeringar i verksamheten.

Tack alla för att vi hjälps åt med detta!

Vår skolsköterska Marita går nu i pension efter 20 år på Korpadalsskolan

Efter tjugo fantastiska år på Korpadalsskolan är det nu dags för mig att gå i pension. Jag lämnar över rodret till skolsköterska Maria Tibell som många av er redan haft kontakt med. Det känns tryggt och bra för mig att en sådan kompetent person som Maria tar över efter mig.

Det är med stor glädje och värme jag ser tillbaka på mina år på skolan. Jag har dagligen fått träffa många underbara barn och fått ta del av både deras glädje och bekymmer. Jag har svårt att tänka mig ett mer berikande yrke!

Jag kommer givetvis att sakna alla goa kollegor och alla glada skratt men var sak har sin tid och just tid är något jag nu kommer att få gott om. Det ser jag verkligen fram emot.

Ta hand om er och glöm inte hålla avstånd och tvätta händerna:-)

Tack till alla elever för alla förtjusande teckningar!

Vi vill också passa på att önska er alla ett härligt och sportigt lov. Ta väl hand om er!

Välkomna till en ny vårtermin!

Varmt välkomna tillbaka till en ny termin. Hoppas ni alla haft en avkopplande och skön ledighet även om det inte alls varit som vanligt.

Vi vill fortsatt göra allt för att det fortsatt ska vara tryggt och så vanligt som det bara går att komma till skolan under rådande pandemi. Vi måste hålla fast vid råd och restriktioner som är förebyggande och arbeta för att minska smittspridning. Så här i starten av terminen vill vi därför påminna om att vi ska vara rädda om varandra genom att vara extra noga med att:

Stanna hemma vid minsta symptom

Tvätta händerna

Hålla avstånd så långt det är möjligt inom skolans ram

Om någon familjemedlem är smittad råder hemkarantän och frånvaron meddelas till rektor – 0454 – 30 75 02. Om eleven är frisk undervisas eleven via distansundervisning med tillhörande arbetsuppgifter.

För fritidsverksamheten gäller samma rutiner för vårterminen dvs lämning och hämtning sker utomhus så långt det är möjligt.

Vi ser mycket fram emot att få träffa alla våra härliga elever igen och hoppas på en trivsam och lärande vårtermin! Om vi fortsätter att hjälpas åt kommer det snart bli lite mer som vanligt igen.

Tack och God jul till er alla – elever och föräldrar!

Nu har ytterligare en termin nått sitt slut. En termin som inte liknar någon annan. Tack till alla våra fina elever för er omtanke om varandra och glädje för lärande som ni sprider runt om er! Lärare och elever kan äntligen få njuta av ett välförtjänt jullov. Barn och personal på fritids är kvar på skolan ännu några dagar.

Tyvärr bjuder inte naturen på vinterväder och julstämning, men förhoppningsvis kan lovet ge vila och härlig avkoppling ändå.

TACK TILL er föräldrar som hjälpt oss så bra med nya rutiner för att skapa trygghet i rådande tider. Tack också för alltid gott samarbete och engagemang för våra barns bästa. Satsningen tillsammans med AIF fotbollsförening under hösten för att skapa trygghet i området har varit fantastisk och med samlade krafter har det gett ett gott resultat.

Anki, som varit på tomtejakt hela december hittade till slut rätt och det verkar som om tomten också känner till eleverna på Korpadalsskolan särskilt väl 😉

Vi låter också sångfåglarna avsluta terminen med lite skönsång

God Jul och Gott nytt År!

Annica Clarin, Korpadalsskolan

Luciamorgon 2020

Våra årskurs tvåor bjöd hela skolan på luciatåg. I år via zoom då alla klasser kunde koppla upp sig för att delta.

Extra härligt i år med ljus i den mörka luciatiden. Eleverna i årskurs två bjöd oss på både traditionella sånger och nya inslag.

Tack för inspiration, glädje och fin julstämning!

Korpadalsskolan i Karlshamn först ut!

Korpadalsskolan en F-6 skola i Karlshamn som jobbat mycket med att skapa medvetenhet kring rörelsens betydelse och väva in den som en naturlig del av undervisningen. Vi nappade direkt på idén att låta eleverna läsa Hjärnstark Junior samtidigt som de bar aktivitetsmätare för att få insikt i hur mycket de faktiskt rör sig. 

– Eleverna blir extra engagerade när det kommer något nytt och spännande som bryter av den traditionella undervisning, säger Olivia Joelsson lärare i åk 4.

Nyfiken läsning och bra diskussioner
– Vi har läst boken tillsammans i klassen för att kunna stanna och förklara och fundera. Eleverna har varit väldigt nyfikna och intresserade och vi har haft jättebra diskussioner. Vi tog till exempel en rörelsepaus precis efter att vi läst om dopamin, och då fick eleverna känna hur nivåerna ökade. Det blev verkligen klockrent – alla förstod precis vad som händer i hjärnan när man har rört på sig!

– Vi har tagit fram arbetsblad med läsförståelsefrågor som eleverna har jobbat med i smågrupper. De har också, utifrån vad de har lärt sig, skapat affischer i ett digitalt verktyg, till exempel ”Höj pulsen och må bättre”.

Smart kombo med SCRIINs aktivitetsmätare
Under projektet har alla elever burit SCRIINs aktivitetsmätare i skolan. Det har varit väldigt uppskattat. 
– Aktivitetsmätarna peppar eleverna att röra sig och tillsammans med boken blir allt väldigt konkret – både teori och praktik, säger Olivia Joelsson.
Rörelsedata från alla mätarna samlas automatiskt till ett webbverktyg. I verktyget kan man se statistik över elevernas rörelse på gruppnivå. Olivia fortsätter:
– Vi ville undersöka effekten av boken lite mer vetenskapligt! Två grupper har läst boken och burit mätare, men en grupp har bara haft mätarna. Så det blir spännande att se resultatet! 
Korpadalsskolan kommer att fortsätta med konceptet. Näst ut på tur är årskurs 6. Alla årskurser på mellanstadiet ska få prova, och man planerar också att köra projektet på lågstadiet.

Här finns mer att läsa om det fina läsprojektet i åk 4. Hela Sveriges skolor det goda exemplet så i dagsläget är det redan 50 000 kostnadsfria klassuppsättningar beställda! Härligt när våra elever går före…

Hjärnstark junior erbjuds till alla Sveriges skolor – Bonnier Fakta

Generation Pep Inspirationsbank – Korpadalsskolan testar nytt koncept – Generation Pep

Bok- och julklappstips!

 Hjärnstark junior finns viktiga fakta ur Anders Hansens succé Hjärnstark från 2016, där han berättar hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn och mycket mer. I junior-versionen är allt omstöpt för att passa en yngre målgrupp. Genom spännande, lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och inspirerande tips för mer rörelse är förhoppningen att läsaren ska bli gladare och starkare – ja, till och med smartare. Rörelsen omvandlas nämligen till en ”uppgradering” av hjärnan, så att man både tänker snabbare och kan lägga i en extra ”mental” växel när det är stökigt runtomkring. På köpet blir man bättre på att spela datorspel. 

Skolmåltider som resurs

Vi hoppas att det märkts att Korpadalsskolan har extra fokus på att våra skolmåltider är en resurs för elevers lärande under skoldagen och för livet! Syftet är att eleverna ska ta del av de skolmåltider som serveras som ger energi för en hel skoldag. Anledningen är också att våra elever lär sig att våga smaka och variera sitt tallriksupplägg med olika kost för att må bra och främja god hälsa!

För att minska trängsel till skolrestaurangen ändrar vi några lunchtider som läggs lite senare runt 11.45 för våra äldsta elever. Det är därför viktigt att äta en bra frukost för att hålla energin och orken fram till lunch.

På Korpadalsskolan har vi mellan ca 100-140 elever i olika åldrar som äter frukost och mellanmål på fritids varje dag. Fritids- och måltidspersonal gör ett fantastiskt arbete för att stötta och hjälpa eleverna att välja varierat från bufféerna som serveras. Att våga och välja varierat på tallriken är ett mycket viktigt lärande för alla elever som vi också vill samarbeta med er föräldrar kring.

Frukostbuffé

 • Gröt serveras två dagar per vecka
 • Naturell fil, naturell yoghurt med flingor tre dagar per vecka
 • Tre olika sorters flingor kommer finnas alla dagar, men grötdagarna serveras flingor med mjölk.
 •  smörgås med pålägg med ägg ibland.
 •  Dagligen ingår: fruktbit ibland (istället för juice), grönsak, mjölk, mjukt och hårt bröd samt matfett.

Mellanmålsbuffé

 • Naturell fil, naturell yoghurt, smörgås med pålägg med kokt ägg ibland.
 • Dagligen ingår: grönsak och frukt, mjölk, mjukt och hårt bröd samt matfett.
 • Förstärkt mellanmål
 • Två gånger per vecka serveras t.ex. pannkakor, korv med bröd, grönsaker med dipp, hamburgare. De förstärka mellanmålen behöver inte alltid vara varma.
 • Mellanmål kan också någon gång i veckan serveras utomhus.

Förväntningar på våra elever

 • En positiv attityd till skolmåltider, frukost, lunch och mellanmål. Elever förväntas hjälpa varandra till en trivsam stund vid måltiden där samtliga elever väljer det man önskar ur de olika bufféerna som serveras.
 • Elever vågar prova om det är något nytt som serveras. Elever provar flera gånger för att kunna lära sig variera sin kost och för att må bra.
 • När man har fritidstid till frukost och mellanmål finns en förväntan på att eleven ska äta och delta på ett bra sätt med bordsskick och bidra till en trivsam stämning under måltiderna.
 • Äldre elever agerar förebilder för våra yngre elever och att bidrar till en positiv stämning och attityd och att ta vara på skolmåltider genom att välja en varierad tallrik från bufféerna.
 • Eleverna ansvar för att duka av sin tallrik och torka av borden där man suttit och sopar upp det som slängts på golvet.
Att ta emot en Lovebomb! - Skilled
 • Information och kommunikation kring vad som serveras till frukost och mellanmål samt förutsättningar bör informeras till vårdnadshavare.
 • Vid behov kommer kontakt tas med  elever och vårdnadshavare.  Behov av extra stöd och förberedelser kring kan välja från buffén vid frukost och mellanmål.

Välkommen Maria Tibell – Ny skolsköterska på Korpadalsskolan

Maria Tibell – ny skolsköterska

Idag är vi glada för att välkomna Maria Tibell som ny skolsköterska på Korpadalsskolan. Maria har lång erfarenhet som skolsköterska och har senast arbetat på Norrevångskolan och Thoréns.

Maria kommer att ersätta Marita Arvidsson som går i pension under tidig vår. Fram till dess kommer både Marita och Maria arbeta inom skolans elevhälsa vilket vi ser som en bra kvalitetssäkring.

Gemensam telefon : 0454- 30 75 14